Korábban megjelent egy írásom Reblog Maraton, avagy ez verseny? címmel, amiben kőkeményen, ámde igazságosan bíráltam a versenyt, s annak tisztaságát. Rávilágítottam némi hiányosságra. Ugyanakkor voltak benne javaslataim is szép számmal.

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Továbbra is olvasgatom az oldalt, bár már sajnos nem olyan intenzitással, mint korábban tettem. Ennek okát előző posztomban kifejtettem bővebben, szóval most nem tenném.

A lényeg, hogy továbbra is lesem a fejleményeket, olvasom a posztokat.

Facebook

Örömmel konstatáltam, hogy a Facebook aktivitásuk nőtt. Ami azt jelenti, hogy naponta már több cikket tesznek közzé. Az sem kerülte el a figyelmemet, hogy többen kedvelik az oldalt, szinte a duplája lett a kedvelések száma!

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Ugyan olvasottsági adatokat nem látok, de valószínűleg ennek következtében az olvasottság is emelkedett. Remélem, hogy a pozitív változáshoz egy kicsit én is hozzájárultam javaslataimmal!

Megszűnt és újonnan megjelenő blogok

Továbbra is sajnálom, hogy sok általam is kedvelt blog elcsendesedett. Ugyanakkor akad olyan is köztük, aki bár nem olyan intenzitással, mint előtte, de visszatért. Vannak posztjaik, csak már nem olyan sűrűn. Van olyan, aki teljesen eltűnt a színről…

Persze örömmel fogadtam az újonnan megjelenőket, színesebb így az oldal. Bár az időnként határozottan sok(k), hogy ha egy író naponta 3-5 posztot tesz közzé. Értelmét sem látom, miértjét sem értem, de biztosan jó oka van rá.

Hiba a közzétételben

Azt azonban megfigyeltem – talán nem csak nekem tűnt fel -, hogy valami hiba lehet a közzétételeknél. Értem ez alatt, hogy a különböző kategóriákban ugyan azonnal megjelennek a publikálásra kerülő posztok, a Reblog főoldalán azonban csak később lesznek láthatóak. Az Origo címlapján pedig jóval később…

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Az szerintem mindenki számára világos, hogy nem minden poszt kerül ki a Reblog címlapra sem. Nem is így értettem az észrevételt. Hanem hogy időnként jóval később (akár egy délutáni megjelenés csak másnap délelőtt) lesz látható a Reblog címlapon. Ilyenkor viszont tömegével teszik ki a cikkeket, vagyis egyszerre akár 10-15 cikk is megjelenik ott. Így elvész a folyamatosság, hiszen rögtön a tízedik helyre kerül egy első helyen soha sem volt poszt. Nehéz így megtalálni, és rájuk akadni, valamint így nem is tudnak esélyegyenlőséget biztosítani az íróknak. Szerintem.

Gondolom, ez abból adódhat, hogy a szerkesztők nem folyamatosan figyelik, olvassák, szűrik az újonnan megjelent cikkeket, csak időközönként állnak neki, olyankor nagy tömegben nézik át őket, és engedik át a szűrőn.

Értem én, csak nem értek vele egyet. Ha már végeznek egy szűrést, akkor azt többé-kevésbé folyamatosan kellene, így biztosítva a cikkek folyamatos átáramlását, megjelenését. Ha már meghirdettek egy versenyt, folyamatos közzétételről kellene gondoskodniuk.

Ez a jelenség hatványozottabban észrevehető a hétvégi, és esti órákban. Megértem, hogy másoknak is van szabadidejük, de az Interneten megjelenő cikkek publicitására szerintem nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ezzel nem tudják biztosítani az igazságos megjelenést, a folyamatosa olvasottságot, a folyamatosan frissülő tartalmat.

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Órákig mozdulatlan az oldal, majd utána hirtelen rengeteg új cikk kerül ki. Ez az olvasóknak sem jó, az íróknak sem. A szerkesztőknek talán, hiszen csak néha kell ezzel foglalkozni…

Kép és cím csere

Továbbra is érthetetlen számomra, hogy az Origo címlapján megjelenő posztok egy része nem a blogger által adott eredeti címmel, s nem a posztban lévő eredeti képpel jelenik meg.

Kiderül, mert a Reblog oldalon az eredeti látszik, míg az Origo címlapon már másképp szerepel.

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Nem értem. Ráadásul azt vettem észre, hogy jobbak, tetszetősebbek az eredetik. De amúgy sem értem, miért kell ebbe is beleszólni.

A blogger általában időt tölt el, amíg képet keres, szerkeszti a posztját, és valószínűleg agyal a címen is. Miért nem jó az úgy? És ha egyszer egy versenyről beszélünk, miért kell felülbírálni azt? Vagy eladja az magát, és akkor nyert a blog, blogger, vagy nem. De így, marad a kérdés, hogy mi lett volna, ha... Ha az eredetivel teszik címlapra... Vajon nagyobb lett volna-e az olvasottsága? Sosem fog kiderülni.

Így azonban nem a blog, nem a blogger versenyzik, hanem a szerkesztők... És egyáltalán nem biztos, hogy a változtatással nyer a blogger. Mert mint mondtam, nekem általában tetszetősebb az eredeti kép, és sokatmondóbb az eredeti cím is.

Persze tudom, ízlések és pofonok. De ha egyszer a bloggerek versenye ez, miért nem hagyják, hogy ezt ők döntsék el? Hogy valóban nyíltan és tisztán versenyezzenek?

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Eredményhirdetés

Hamarosan ismét eredményhirdetés. Szerintem mindenki várja már. Remélem, hogy a kezdeti nehézségek ellenére sokkal igazságosabb lesz, és sokkal inkább igazolhatóbb és elfogadhatóbb a többség számára. Bízom benne, hogy annak ellenére, hogy december hónapban, az ünnepi időszak alatt jóval kevesebb poszt jelent meg, voltak olyan blogok, amik jelenlétükkel ezen időszak alatt is olvasottságot hoztak az oldal számára. Nem mindenki pihent, vagy legalábbis előre megírt cikkeket hoztak le. Akárhogy is, de ezen időszak alatt is voltak szép számmal posztok.

Bízom benne, hogy ezúttal nem lesz elég egy vagy két jól megírt, összehozott poszt a nyeréshez, hanem valóban az egyéniséget, a jelenlétet és a többé-kevésbé, de rendszeres részvételt is díjazni fogják. Mindig szomorúan nyugtázom, hogy időnként elég egyetlen poszt is a százezer forinthoz…

Olvasói szemmel

Mindenki számára ismeretes, hogy vezetőváltás történt az Origo, így a Reblog üzemeltetője terén. Lehetséges, hogy a fent említett jelenségeknek is köze van hozzá. Persze lehet, hogy nincs semmi összefüggés. Nem tudom.

verseny nyertes Reblog Maraton olvasó

Mindenesetre úgy éreztem, ismét eljött az idő, hogy néhány észrevételt tegyek, olvasói szemmel tájékoztassam Önöket. Hátha ezúttal is meg-megfogadják néhány tanácsomat. Hátha így élvezhetőbb, olvasottabb lesz az oldaluk.

Figyelmüket köszönöm!